Skip Navigation or Skip to Content
Stel uw vraag aan PVO

Wwft: alles dat je als ondernemer moet weten over deze wetgeving

28 mei 2024
2 min leestijd

De Wwft staat voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar als ondernemer krijg je er zeker mee te maken. Wat betekent de Wwft voor bedrijven en waarom is deze wet zo belangrijk? In dit artikel leggen we uit waarom de Wwft bestaat en waarom banken soms zo streng zijn met deze wet.

Wwft: waar staat het voor?

De Wwft moet voorkomen dat geld uit criminele activiteiten witgewassen wordt. Dit kan bijvoorbeeld door dure aankopen zoals kunst, boten of auto’s. Zo komt illegaal geld de legale economie binnen. Dit geld kan ook gebruikt worden om terrorisme te financieren. De Wwft beschermt het financiële systeem van Nederland, maar brengt ook verantwoordelijkheden voor ondernemers met zich mee.

Wwft: een klein stukje geschiedenis

De Wwft is in 2008 ingevoerd en komt voort uit twee eerdere wetten: de Wet identificatie bij dienstverlening (WID) en de Wet melding ongebruikelijke transacties (MOT).

Wanneer krijg je met de Wwft te maken?

De Wwft geldt niet alleen voor financiële instellingen. Ook ondernemers in de handel van kostbare spullen, zoals kunsthandelaren, juweliers en autoverkopers, vallen onder deze wet. Witwassen is een risico bij grote geldbedragen. Je hebt met de Wwft te maken als je:

  • Registergoederen aan- of verkoopt
  • Valuta, effecten, edelmetaal, edelstenen of andere waardemiddelen beheert
  • Betrokken bent bij het oprichten van vennootschappen
  • Betrokken bent bij de aan- of verkoop van aandelen
  • Belastingadviseur of vergelijkbare diensten levert

Wat ben je als ondernemer verplicht als je onder de Wwft valt?

Als je onder de Wwft valt, heb je grote verantwoordelijkheden. Je moet witwassen actief voorkomen. Dit betekent dat je onderzoek doet naar je klanten en hun geld. Dit heet een cliëntenonderzoek. Dit onderzoek doe je altijd voordat je een transactie of overeenkomst aangaat. Je moet klanten identificeren en deze gegevens vijf jaar bewaren. Vermoed je witwaspraktijken, dan moet je dit melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Ongebruikelijke transacties

Financiële instellingen hebben zicht op geldstromen en kunnen ongebruikelijke transacties herkennen. Dit gebeurt vaak met behulp van algoritmen. Ongebruikelijke transacties wijken af van normale transacties. Banken gebruiken speciale software om deze te herkennen en rekeningen te bevriezen voor nader onderzoek. Dit kan streng lijken, maar is belangrijk om witwassen en terrorisme te voorkomen.