Skip Navigation or Skip to Content
Stel uw vraag aan PVO

Afpersing: geef criminelen geen ingang

28 mei 2024
2 min leestijd

Ondernemers krijgen helaas regelmatig te maken met afpersing. Criminelen gebruiken geweld of dreigementen om iets van je gedaan te krijgen. Als ondernemer wil je voorkomen dat criminelen jou geld afhandig maken of controle krijgen over jouw bedrijf. Hoe kun je jezelf beschermen tegen afpersing?

Wat is afpersing?

Afpersing is het gebruik van geweld of dreigementen om een onrechtmatig voordeel te verkrijgen. Dit kan gaan om geld, goederen, informatie of toegang tot bedrijfsprocessen. Afpersing draait om controle en kan een groot risico vormen voor je bedrijf. Zelfs als iemand iets waar hij recht op heeft op onbehoorlijke wijze afdwingt, is er sprake van afpersing.

Het verschil tussen afpersing en bedreiging

Niet elke dreigende uitspraak is strafbaar. Bij afpersing gaat het om de combinatie van de uitspraak en het achterliggende doel. Een dreiging om je bedrijf of familie te schaden om iets van je gedaan te krijgen, valt onder afpersing. Het doel van de dreiging maakt het verschil.

De gevolgen van afpersing

Afpersing kan verder gaan dan alleen geld. Criminelen zetten afpersing in om controle te krijgen over jouw bedrijfsprocessen, zoals transport of toegang tot gevoelige informatie. Hierdoor wordt jouw bedrijf onderdeel van een criminele keten, wat een gevaar vormt voor de samenleving.

Wat moet je doen bij afpersing?

Geef nooit toe aan afpersing. Betalen om ervan af te zijn, maakt je een aantrekkelijk doelwit. Verzamel bewijs, bewaar brieven en e-mails en neem telefoongesprekken op waar mogelijk. Meld afpersing altijd bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Vertrouwenslijn bij afpersing

Bel de Vertrouwenslijn Afpersing (0800-2800200) voor hulp. Deze lijn is opgezet door het ministerie van Justitie & Veiligheid, het CCV en diverse brancheverenigingen. De medewerkers bieden een luisterend oor en concreet advies.

Vormen van afpersing

  • Persoonsgerichte afpersing: dreigementen aan jou of je naasten, zoals het kennen van je geheimen of de school van je kinderen.
  • Productafpersing: dreigementen om je producten te saboteren, zoals in een zaak waarin iemand producten van de Albert Heijn dreigde te vergiftigen.
  • Protectieafpersing: betalen voor bescherming tegen de dader zelf, vaak gezien in de horeca.
    sextortion: Onzedelijke beelden gebruiken om druk uit te oefenen.

Het vervolgen van afpersers

Afpersing is moeilijk te vervolgen omdat dreigementen vaak vaag zijn. Bewaar bewijsstukken zorgvuldig. Op afpersing staat in Nederland een gevangenisstraf van maximaal negen jaar of een boete van maximaal €76.000.

Maak jezelf niet chantabel

Vertoon geen gedrag waar je jezelf voor schaamt en bescherm je integriteit. Doe niets waar je zelf niet achter staat om te voorkomen dat je chantabel wordt.

Door bewust te zijn van de risico’s en preventieve maatregelen te nemen, kun je afpersing voorkomen en jezelf en je bedrijf beschermen tegen criminele inmenging.