Als jij iets weet over criminele activiteiten, dan kan jouw melding het verschil maken. Misschien heb je iets gezien of herken je iemand op beelden. Het melden van deze informatie kan ervoor zorgen dat daders worden opgespoord en criminaliteit stopt. Maar we begrijpen ook dat je je soms niet veilig voelt om met naam en toenaam te melden als de dader jou kent. Dat is waar Meld Misdaad Anoniem in beeld komt. Waarom is het belangrijk dat je een melding maakt? Wat zijn de gevolgen als je niet meldt? Hoe anoniem is een anonieme melding?
Waarom is een melding maken belangrijk?
Jouw melding kan het verschil maken. Voor een gezin in Mijdrecht betekende het dat de stelselmatige mishandeling van moeder en kind door de vader eindelijk stopte. Voor winkeliers in Rotterdam betekende het dat een notoire overvaller die al meerdere winkeliers had bedreigd met een vuurwapen eindelijk werd gepakt. Voor de Zwolse politie betekende het dat zij een ernstig lek konden dichten: een corrupte agent die informatie verkocht aan de onderwereld werd ontmaskerd.
Wat gebeurt er als je geen melding maakt?
Helaas zien we dat het uitblijven van meldingen pijnlijke gevolgen heeft. Een daling in het aantal meldingen van hennepkweek gaat samen met minder ontmantelingen van kwekerijen. In 2017 werden nog 4.600 kwekerijen ontmanteld, maar dit aantal is gedaald naar 1.060 in 2022. Een alarmerende trend die laat zien hoe belangrijk het is om melding te maken voor de veiligheid van onze samenleving.
Melden bij de politie
Als je strafbare feiten ontdekt, kun je deze melden bij de politie via 0900-8844 of het meldformulier op hun website . Maar wees je bewust, deze meldingen zijn altijd herleidbaar. Je naam komt in het dossier, wat goed kan zijn voor het vervolgingsproces, maar het kan ook zorgen baren als een crimineel weet dat jij informatie hebt doorgegeven.
Meld Misdaad Anoniem
Gelukkig biedt Meld Misdaad Anoniem een oplossing. Het is een onafhankelijk meldpunt waar je anoniem informatie kunt delen over criminaliteit. Of het nu gaat om drugsproductie, geweld, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel, fraude of corruptie, elk stukje informatie, hoe klein ook, kan het verschil maken. Ze zorgen ervoor dat jouw informatie bij de politie en andere opsporingsinstanties terechtkomt, terwijl jij anoniem blijft.
Hoe anoniem is een anonieme melding bij Meld Misdaad Anoniem?
Je vraagt je misschien af hoe anoniem een melding eigenlijk is. Meld Misdaad Anoniem waarborgt volledige anonimiteit. Alleen als anonimiteit gegarandeerd kan worden, wordt de melding doorgegeven aan de politie of andere instanties. Meld Misdaad Anoniem staat volledig los van de politie, zij zien geen telefoonnummer of IP-adres, ze nemen geen gesprekken op, ze slaan geen gegevens op, ze werken niet met openbare systemen zoals WhatsApp en ze nemen nooit meer contact met je op na de melding.
Gegarandeerd anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem
Al twintig jaar kun je in Nederland (vermoedens van) criminaliteit melden bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan via 0800-7000 of via hun website. In deze periode verwerkte de organisatie meer dan 300.000 meldingen, wat leidde tot meer dan 36.000 aanhoudingen.
Anoniem melden bij Team Criminele Inlichtingen (TCI)
Voor ernstige zaken kun je terecht bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie. Ze behandelen meldingen over bijvoorbeeld drugshandel, witwassen, mensenhandel en het schenden van de milieuwetgeving. Net als Meld Misdaad Anoniem nemen ze stappen om jouw anonimiteit te waarborgen, met meer ruimte voor maatwerk en persoonlijke situaties. Het eerste contact verloopt via het Team Nationale Inlichtingen (TNI). Het TNI is bereikbaar op nummer 088-6617734. Het TNI zet je melding vervolgens door naar het TCI. Past je melding niet binnen het werkveld van de TCI, dan word je doorverwezen naar het juiste loket.
Kortom; ben je iets te weten gekomen over criminele activiteiten? Meld het! Wil je dit anoniem doen? Dan kan dit volledig anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Jouw melding kan het verschil maken.