Skip Navigation or Skip to Content
Stel uw vraag aan PVO

Crimineel misbruik van vastgoed herkennen en voorkomen

28 mei 2024
2 min leestijd

Veilig vastgoed speelt een belangrijke rol in de strijd tegen criminaliteit. Wat het daglicht niet kan verdragen, gebeurt vaak achter gesloten deuren. Door ons hierop te richten, verstoren we criminele activiteiten en helpen we ondernemers hun omgeving veilig te houden. Een goede samenwerking tussen overheid en ondernemers is daarbij van groot belang.

Waarvoor gebruiken criminelen vastgoed?

Criminelen gebruiken panden vaak voor de productie van drugs zoals hennep en XTC. De laatste jaren worden ook steeds vaker laboratoria voor crystal meth ontdekt. Hierbij werken criminelen met gevaarlijke chemicaliën, wat risico’s met zich meebrengt, zoals branden, explosies en chemisch afval in de natuur.

Panden worden ook gebruikt voor de opslag van verboden middelen zoals wapens en gestolen goederen. In de meest schrijnende gevallen is er zelfs sprake van mensenhandel en uitbuiting.

Daarnaast speelt vastgoed een rol bij het witwassen van geld. Dit gebeurt bijvoorbeeld door panden te verhandelen of dekmantelbedrijven op te zetten. Criminelen doen alsof ze een succesvol bedrijf hebben, terwijl veel klanten alleen op papier bestaan. Verzonnen transacties worden betaald met crimineel geld, dat zo wordt vermomd als legitieme inkomsten.

Welke risico's loopt de verhuurder van vastgoed?

Verhuurders zijn verantwoordelijk voor wat er in hun pand gebeurt. Worden er criminele activiteiten ontdekt, dan kan de gemeente het pand sluiten. Vorig jaar sloten de vijf grootste gemeenten van Brabant alleen al 136 panden wegens misstanden. Bij ontdekking van drugs, wapens of andere criminaliteit is sluiting van een pand meestal onvermijdelijk. Bij grove nalatigheid kan het Openbaar Ministerie zelfs strafrechtelijke stappen ondernemen tegen de verhuurder.

Om deze maatregelen te voorkomen, moeten verhuurders actief stappen nemen om criminelen uit hun panden te weren. Controleer dus actief, zowel vóór als tijdens de verhuur.

Wat kan je als verhuurder van vastgoed doen?

Gelukkig kunnen verhuurders veel doen om crimineel misbruik van hun panden te voorkomen. Door gebruik te maken van beschikbare checks en hulpmiddelen, kunnen ze hun panden veilig houden en de kans op sluiting of vervolging verkleinen. Een verhuurder die niets doet om misbruik tegen te gaan, hoeft niet op coulance te rekenen. Voor verhuurders die hun pand veilig willen verhuren, hebben de politie en Taskforce-RIEC de handleiding “veilig uw pand verhuren” opgesteld.

Hoe kunnen omwonenden helpen?

Ook lokale ondernemers, werknemers en omwonenden spelen een belangrijke rol in het weren van criminelen. Criminelen vestigen zich niet graag in een omgeving met sterke sociale controle. Door alert te zijn, kunnen we onze bedrijventerreinen, winkelstraten en buitengebieden veilig houden. Let op de volgende signalen:

  • Onverklaarbare drukte of juist stilte rond een pand
  • Ongewone hoeveelheden goederen in- of uitladen
  • Regelmatig bezoek op ongebruikelijke tijden
  • Afgedekte ramen of deuren

Eén signaal maakt nog geen crimineel, maar aarzel niet om verdachte situaties te melden. Samen houden we onze omgeving veilig en weerbaar tegen criminaliteit.