Skip Navigation or Skip to Content
Stel uw vraag aan PVO

Ladingdiefstal: samen sterk om de trend te doorbreken

28 mei 2024
4 min leestijd

Als PVO maken we ons er sterk voor om transportbedrijven te beschermen tegen criminele inmenging. De sector kampt echter ook met een ander groot probleem: ladingdiefstal. Dit leidt niet alleen tot enorme schadeposten, maar ook tot onveilige situaties voor medewerkers. Wat kun je doen om ladingdiefstal te beperken? En hoe werk je samen aan maatregelen?

Ladingdiefstal blijft toenemen

Ladingdiefstal is een groeiend probleem. In 2019 becijferden onderzoekers in opdracht van het Europees Parlement dat Europese bedrijven jaarlijks 8,2 miljard euro aan schade lijden door ladingdiefstal. In de jaren daarna liep het zelfs nog verder uit de hand. Als logistiek zwaartepunt van West-Europa wordt Nederland zwaar getroffen. In 2023 is niet alleen de frequentie, maar ook de omvang van de diefstallen toegenomen, waarbij criminelen zich niet langer tevreden stellen met kleine buit.

TAPA: wereldwijd verenigd in de strijd tegen ladingdiefstal

In de strijd tegen ladingdiefstal is een belangrijke rol weggelegd voor de Transported Asset Protection Agency (TAPA). Deze mondiale organisatie biedt informatie, ondersteuning en diverse tools om je lading en je medewerkers te beschermen. TAPA voert onderzoeken uit en houdt statistieken bij, maar gaat ook wereldwijd het gesprek aan met overheden over dit probleem.
Lid worden van TAPA is een effectieve manier om geïnformeerd te blijven en bij te dragen aan de strijd.

Wat kun je doen om ladingdiefstal te beperken?

  1. Investeer in beveiligde truckparkings
    Onbeveiligde parkeerplaatsen zijn een magneet voor ladingdieven. Bijna een derde van alle ladingdiefstallen gebeurt op deze plekken. Investeer daarom in beveiligde truckparkings; de kosten wegen niet op tegen de mogelijke schade. Lees ook dit artikel wat we hier eerder over schreven.
    Denk aan de veiligheid van de trailer en medewerker
    Een veilige trailer is essentieel. Bijna de helft van de diefstallen gebeurt door het opensnijden van het zeil. Gebruik moderne oplossingen, zoals aluminium panelen en sensoren, om trailers veiliger te maken.Denk hierbij ook altijd aan de veiligheid van je chauffeur. Een sensor die waarschuwt bij ladingdiefstal is handig. Het kan echter ook gevaarlijk zijn als een van jouw chauffeurs ladingdieven op heterdaad betrapt. Houd er in de maatregelen die je treft dus rekening mee dat voorkomen beter is dan betrappen. De veiligheid van je lading is nog altijd ondergeschikt aan die van je medewerkers.
  2. Werk samen: neem collectieve maatregelen
    Zoals altijd is samenwerking ook hier een belangrijk instrument in de strijd tegen criminaliteit. Als transport en logistiek een prominente rol spelen op jouw bedrijventerrein, is het goed om te kijken welke stappen je als ondernemers samen kunt zetten in de strijd tegen ladingdiefstal. Zo werden op bedrijventerrein Hazeldonk in Breda al een aantal jaar geleden verregaande collectieve maatregelen genomen. Samen met de gemeente realiseerde ondernemers een bewerkte parkeerplaats, meer camera’s en extra handhaving. De beste manier om een samenwerking als deze aan te gaan en daarmee de veiligheid op het hele bedrijventerrein te vergroten is middels het KVO-traject.
  3. Wees zorgvuldig met informatie over de lading (Social Engineering)
    Ook bij ladingdiefstal speelt Social Engineering een steeds grotere rol. Zo doen ladingdieven zich regelmatig voor als ondervervoerder. Door systemen te hacken of medewerkers te manipuleren verkrijgen ze de informatie die ze nodig hebben om waardevolle ladingen te onderscheppen. Ladingdieven gaan zelfs zover dat ze zich voordoen als inspecteur of politieagent. Zorg dat je medewerkers – zowel chauffeurs als planners – er alert op zijn dat ladingsdieven ook dit soort manipulatieve trucs gebruiken. Ben niet alleen zorgvuldig met de lading zelf, maar ook met informatie over de lading.
  4. Maak duidelijk dat rij- en rusttijden ruimte biedt
    Chauffeurs voelen soms de druk om op onveilige plekken te rusten. Sinds augustus 2020 biedt de rij- en rusttijdenverordening meer ruimte. Lukt het door onvoorziene omstandigheden niet om op tijd een veilige rustplaats te bereiken – bijvoorbeeld door een file, ongeval of ander oponthoud dat je niet had kunnen voorspellen – dan mag je je rijtijd met maximaal een uur overschrijden. Let wel op: er gelden hierbij strenge voorwaarden en je moet het correct verwerken in je administratie

Check welke maatregelen je verzekering eist

Naast het beschermen van je lading en medewerkers, is het essentieel om te controleren welke maatregelen je verzekering vereist. Onvoldoende maatregelen kunnen resulteren in een hoger eigen risico en beperkte dekking, waardoor je zelf voor de schade opdraait. Kijk daarom goed wat er in jouw polisvoorwaarden staat over de maatregelen die je zelf moet treffen om ladingdiefstal te voorkomen.

Meld altijd onmiddellijk

Omdat de kans dat je gestolen goederen terugvindt met de minuut kleiner wordt, is het belangrijk dat je bij ladingdiefstal onmiddellijk melding maakt. Dat doe je via 0900-8844. Betrap je ladingsdieven op heterdaad en ontstaat er een dreigende situatie? Bel dan altijd 112! Wordt het voertuig zelf – al dan niet inclusief lading – gestolen, dan maak je daarvan melding bij het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV). Dit loket bereik je via telefoonnummer 088-0087444.

Kortom; ladingdiefstal is een groeiend probleem dat ondernemers in de transport- en logistieksector serieus moeten nemen. Door samen te werken en preventieve maatregelen te nemen, kunnen we deze negatieve trend doorbreken.